Jídlo solíme, ale zdravě

16.02.2020 23:28
Zima je podle Tradiční čínské medicíny období, kdy jsou nejvíce ohrožené ledviny a močový měchýř a vládne jim element Voda. Zima, chlad, vlhko, noc, emoce a neharmonické partnerské vztahy element Vody oslabují. Celkově potřebujeme v zimě daleko více energie, aby se tělo zahřálo.

Nemoc vstupuje v zimě do těla přes chodidla a bedra.

Chuť, která podporuje ledviny je slaná.

Sůl hraje při růstu a vývoji lidského těla důležitou roli.

Růst tkání, jež tvoří vlákna, svalstvo, buňky, závisí na soli, která je pro naše tělo nezbytná, jako voda. Sůl napomáhá udržovat v těle obsah vody potřebný k životu stejně jako správné množství živin v těle.

Bez soli není fyzické síly, vytrvalosti ani se bez ní nedá zvýšit tělesná hmotnost. Pro vegetariány je používání soli nezbytností. Pokud je podíl soli v přijímané potravě příliš nízký, brzy se dostaví nějaké onemocnění.

Ve všech potravinách kromě tuků, olejů, másla a ghí je sůl do určité míry obsažená. Veškerá zelenina a luštěniny obsahují sůl. V malém množství je i v rýži a cukrová třtina, ze které se vyrábí cukr, obsahuje také trochu soli.

Není proto nutné, abychom užívali kuchyňské soli víc než polovinu čajové lžičky na osobu a den.

Podle Áyurvédy slaná chuť povzbuzuje smysly a vzbuzuje pocit hladu.

Přitahuje vodu, aktivuje proces trávení, zabraňuje hromadění toxinů v těle.

Pokud však převažují v jídelníčku pokrmy slané chuti, dochází k pocitu vysoušení a žízně, zvýšení tělesné teploty, výskyt otoků, uvolňování zubů, vytváří nečistoty v krvi, ničí mužnost a narušuje správnou funkci smyslových orgánů.

 

Jaká sůl je tedy opravdu nad zlato?

Mořská sůl je lepší než jodizovaná kamenná (tu vždy povařit jinak zanáší klouby).

Himalájská sůl bílá i růžová (obsahuje více železa), vytváří zásadité prostředí v těle, obsahuje vyvážený poměr sodíku a draslíku, podporuje metabolické procesy.

Shoyu omáčka (na dosolování na talíři) nebo silnější Tamari (nechat převařit) jsou omáčky ze sojových bobů, stimulují vylučování zažívacích šťáv, neutralizují kyseliny a zásady…

Mořské řasy hlavně do polévek, na saláty. Před použitím propláchnout, namočit, znovu propláchnout. Velikost poštovní známky na osobu a den…

Gomasio (sezamová sůl) k dostání také ve Vitalce nebo si vyrobíme doma:  

Mořskou sůl opražíme na pánvi do sucha, pak upražíme zvlášť promyté sezamové semínko osušené na ubrousku, obojí smícháme v poměru 1 díl soli a 12 dílů sezam. semínka a ve hmoždíři /suribašce/ nebo v mixéru na 80% rozdrtíme. Sypeme 1 čajovou lžičku 1-2x denně na slané kaše, polévky, rýži, saláty – zdravé dosolování, nezatěžuje ledviny a klouby, posiluje imunitu, neutralizuje kyseliny v krvi. Uchováváme uzavřené ve sklenici v lednici i měsíc.

Sezamové semínko je zdraví prospěšné díky vysokému obsahu oleje.

 

Vladimíra Naušová

celostní očisty a regenerace

20 let praktických zkušeností

kontakt: nausova@centrum.cz

mobil: 776 823 938