Koření proti choření

30.11.2014 22:35

Po nahlédnutí do skladby a poměru živin na talíři si dnes přivoníme ke koření.

Jako je láska kořením života, koření v kuchyni dokáže z mnoha pokrmů udělat opravdu lék.

Ostrá, pálivá chuť patří k období podzimu. Vyhání z těla chlad, podporuje pocení, zlepšuje činnost plic a zvyšuje imunitu. Na podzim i v zimě jsou vhodné pokrmy s pórkem, cibulí, křenem, ředkvičkami a v přiměřeném množství s pálivým kořením. Koření obecně zlepšuje stravitelnost a urychluje metabolismus. Odstraňuje plynatost a spaluje toxiny. Některé koření mění i vlastnosti potravin a snižuje jejich nežádoucí účinky jako například kardamon brání zahleňování při konzumaci mléčných výrobků. Je vždy lepší koření si čerstvě namlít, dobře uskladněné vydrží až rok. Koupíme-li namleté, po půl roce jej vyměňme za nové.

Kolik a jakého koření do pokrmu je různé nejen podle účinků, chuti, ročního období, ale také podle tzv. konstitučního typu strávníka. Někteří lidé mohou kořenit více, zvláště zimomřivý, unavení či leniví. Někteří by to s kořeněnými pokrmy neměli přehánět zejména aktivní, ambiciózní, horkokrevní lidé.

Koření většinou orestujeme na oleji nebo ghí /přepuštěném másle/ a pak přidáme do pokrmu, které tím nejen chuťově vylepšíme, ale hlavně harmonizujme.

Z vhodných koření na podzim a zimu si zaslouží pozornost černý pepř, hořčičné semínko, chilli papričky, kardamon, kurkuma /ne v těhotenství/, muškátový oříšek, rozmarýn, skořice /ne v těhotenství/, tymián a zázvor…

Proti plynatosti hlavně anýz, fenykl, kardamon, kmín, kopr, kurkuma, oregano, zázvor…

Toxiny z masa a ryb rozpouští kopr. Stravitelnost bílkovin zlepšuje kurkuma. Pro celkové zklidnění je vhodný muškátový oříšek. Semínka řeckého sena se mohu i naklíčit a jíst jako výživný doplněk zimního jídelníčku. Při chladných končetinách, kašli a zahlenění je nejvhodnější sušený zázvor.

Chuť pokrmu tvoří všechny použité potraviny a tak ani koření by nemělo mít chuťovou převahu. Jak na to, učíme i v našich kurzech "Zdravé kuchyně".

Dětem a těhotným ženám jídla nekořeníme nebo jen ve velmi úzkém výběru.

Jaké koření je pro Váš typ vhodné, jaké koření Vám může pomoci při trávení či jiných potížích, Vám ráda poradím a v bio kvalitě si je můžete u nás i zakoupit. Nabízíme i zajímavé směsi zejména pro léčivou áyurvédskou kuchyni.

 

Na toto chladné období mám pro vás recept na zázvorovo-kurkumový čaj proti bolestem v krku a při chřipce jako ideální přírodní antibiotikum:

 

¼ lžičky mletého zázvoru

¼ lžičky kurkumy

1 šálek vody

Vroucí vodou zalijeme kurkumu a zázvor, zamícháme a pijeme teplé.

Přeji vám zdravý nejen začátek prosince.

 

                                                                                 Vlaďka Naušová

                                                                      průvodce vaší zdravou stravou

                                                                               Ateliér zdravé ženy

                                                                               Vídeňská 1, Klatovy

                                                                                Tel. 776 823 938