V jarním menu Vitalky se nám to pěkně zazelenalo.

13.04.2016 12:22

V pondělí jsme měli možnost ochutnat skvělé Arborio risotto se špenátem a chřestem. 

Jistě vás bude zajímat, čím je chřest tak cenný a proč by neměl chybět v žádné jarní kuchyni.                                                                                                                         

Chřest je vytrvalá rostlina. Již ve starověku byl chřest známou lahůdkou. Původně rostl jen v Orientu, dnes v Jižní Evropě, Severní Africe, Přední Asii.

Užívají se mladé výhonky vyrůstající z kořenů.

Obsahuje:

 - hodně vlákniny, málo kalorií, má výbornou chuť a příprava je snadná. Konzumace chřestu má prospěšný vliv na naše zdraví, přisuzují se mu výjimečné zdravotní účinky.

- vitaminy / A,B,C,E, K/ vápník, hořčík, vlákninu, železo a selen. Také betakaroten, provitamin A, křemík, fosfor, draslík, sodík, mangan, železo, kyselinu listovou a další látky. Vitamíny prospívají čisté pleti a pevným nehtům. Vysoký obsah kyseliny listové a niacinu je důležitý pro správné hormonální procesy v těle, omlazování buněk, pevné nervy a zdravý spánek.

-  více než 90% vody a syrový má silné čistící vlastnosti. 

Působí hlavně na ledviny a močový měchýř. Je močopudný, zvýšeně vylučuje vodu, aniž působí dráždění.

Stimuluje krvetvorbu, udržuje zdravý cévní systém a silné srdce, zlepšuje zásobování mozku kyslíkem. Je vhodný při nadváze, cukrovce a kožních nemocech.

Pravidelná konzumace chřestu zlepšuje látkovou výměnu.

Zeleně zabarvený chřest má větší obsah vitamínů a asparaginů.

Podle Tradiční čínské medicíny má chřest povahu sladkou, chuť hořkou. Vstupuje do dráhy plic, sleziny a ledvin. Počišťuje horkost a odvádí vlhkost, pročišťuje plíce, neustupující kašel, zácpu, patologickou žízeň.

 

Jídlo z chřestu je lehké, obnovující naše sliznice, pročišťuje, napomáhá správnému vyprazdňování:

Chřest neboli špargl je prostě všelék…

 

Nevěříte?  Vyzkoušejte!:)

a jeden jednoduchý a zároveň chutný recept do začátků:

Zapečené jáhly s chřestem 2 – 3 porce

Jáhly / 1 hrnek nevařených /

Sůl

Chřest  - 1 svazek

Kvalitní sýr /parmezán/

Olivový olej

Jáhly krátce povaříme a necháme dojít. Chřest nejprve spaříme, odkrojíme dužnaté konce a oloupeme. Do zapékací misky dáme jáhly, na ně poklademe chřest, sýr, dle potřeby osolíme a pokapeme olivovým olejem, zalijeme troškou vody a krátce zapečeme. Hodí se k tomu mrkvový salát, zelný salát.

 

Další chřestové pochoutky pro vás připravuje do jarních menu vaše Vitalka.

 

                                                       

                                                                                     Vlaďka Naušová

                                                                             Vitalka - poradna zdravé výživy                                                                                 

                                                                                   Vídeňská 1, Klatovy