Živiny, co nás živí 2. aneb poměr živin je důležitá věc, ale důležitější, čím ho naplníme.

19.11.2014 21:15

Bílkoviny

 

Další živinou a to velmi důležitou jsou bílkoviny. Jsou stavebním materiálem pro svaly, kosti, vazy, zuby i pro všechny buňky. Potřebujeme je také pro tvorbu trávicích šťáv, hormonů, enzymů, krve a obranných látek. Je jich nejvíce potřeba v mládí pro správný růst a vývoj dětského organismu, v dospělosti k obnově buněčné hmoty. Jsou ale špatným zdrojem energie pro naše tělo. Jejich metabolismus je velmi náročný a sám energii spíše vyžaduje.

Je nutné, aby bílkoviny, které konzumujeme, byly kvalitní a byl jich přiměřený dostatek. Příliš velké množství bílkovin však nese rizika, neukládají se, ale přeměňují na amoniak a močovinu. Pokud máme v pořádku ledviny a těchto odpadních látek není mnoho, tělo si poradí. Problém nastává, když je bílkovin nadbytek a tím i více odpadních látek, které přetíží ledviny, postupně kvalitu krve a tím i naše nervy a srdeční sval.

Strava bohatá na bílkoviny zejména živočišného původu /maso, vejce, mléčné výrobky/ ubírá tělu vápník, hořčík i zinek. Zvyšuje se hladina fosforu a dochází k překyselení. Ubývá vitamin B6 /pyridoxin/, jehož nedostatek je i jednou z příčin anémie. Nevýhodou konzumace živočišných bílkovin je absence vlákniny, strava v organismu zahnívá. Víte, že trvá 70 hodin jedné porci masa než opustí naše střeva? Při metabolismu živočišných bílkovin se uvolňují toxické látky, způsobující chronickou otravu organismu. Nebudu vás více strašit dalšími nemocemi z nadbytku živočišné stravy.

 

Naštěstí nám příroda dává na výběr i v rostlinné říši. Zvykneme-li si ve svém denním jídelníčku mít luštěniny ve formě polévek, pomazánek, salátů, případně výrobků ze soji jako je tofu, tempeh, nedostatkem bílkovin trpět nebudeme. Důležité je střídat různé luštěniny /červená, zelená čočka, cizrna, fazole, hrách/. Před vařením je potřeba vždy propláchnout a namočit nejlépe přes noc. Ráno vodu slít a vařit s kořenovou zeleninou nebo kořením. „Bezpečná“ porce pro dospělého je jeho hrst uvařené luštěniny. Ideální kombinace je s celozrnnou obilovinou. Dobrým zdrojem bílkovin jsou i mandle, ořechy i zelenina. Za pozornost stojí Quinoa – zdravá bezlepková pseudoobilnina s vysokou výživovou hodnotou - tradiční strava Inků.

 

Maso /pokud jíme/ nejlépe krůtí a ryby si ponecháme 1 - 2x týdně. Společně s kvalitními sýry nejlépe kozími a čerstvá vejce od babičky nám pokryjí potřebu dostatečně. Doporučované množství bílkovin se velmi liší podle výživových systémů. Průměr je u žen asi 45g a mužů 55g na den. Pokud jste sportovci, máte náročnou fyzickou práci nebo jste v rekonvalescenci, či ženy v klimakteriu množství se poměrně zvyšuje a je vhodné stravu celkově upravit, nejen co se týká bílkovin. Příště se dočtete o tucích, které jsou také nezbytné, jen správně vybírat…

Přeji vám skutečně dobrý, bezmasý týden u nás ve Vitalce.

 

Vlaďka Naušová

průvodce vaší zdravou stravou

Ateliér zdravé ženy

Vídeňská 1, Klatovy

Tel. 776 823 938