Živiny, co nás živí 1. aneb poměr živin je důležitá věc, ale důležitější je, čím ho naplníme.

09.11.2014 13:51

Sacharidy

Na první přednášce z cyklu "Jídlo pro zdraví" 6. listopadu ve Vitalce jsem dostala zajímavé dotazy. Odpovědi by mohly zajímat i ty z vás, kteří jste se nemohli tentokrát zúčastnit.

Téma vyváženosti živin v podobě výživových pyramid je velmi diskutované téma i v řadách odborníků na výživu na celém světě. Všem je jasné, že není a nebude žádný univerzální poměr různých živin na talíři, a že se vše vyvíjí podle potřeb současného člověka.

Tou jedinou pomyslnou váhou jsme my sami a to pouze tehdy, když jsme v harmonii a známe potřeby svého těla. Jednoduše řečeno, jíme, když tělo spotřebovalo energii z předchozí stravy a potřebuje další, aby byly zachovány všechny životní funkce a energie navíc podle energetického výdaje během dne.

Zdrojem rychlé energie jsou sacharidy. 

Hlavně ty jednoduché v našich cukřenkách, „skvělých dortících“, čokoládkách, také v medu a ovocném cukru. Při únavě šup něco sladkého do pusy…Ale!!! 

Pokud je to jednoduchý cukr, rychle zvýšíme hladinu krevního cukru. To není pro náš organismus nijak příznivé, a proto máme inzulín, hormon, který metabolizuje sacharidy a dopravuje je tam, kde jsou v organismu třeba. Pomáhá mu v tom chrom, který dostatečně přijímáme v celozrnných potravinách, ořechách a zelenině. Časté zatěžování slinivky zvyšuje riziko cukrovky a nadváhy!

Kde vzít energii ze sacharidů jinak? 

Denní konzumací celozrnných obilovin, zeleniny a luštěnin. Tyto polysacharidy jsou v těle postupně rozkládány a plynule podle potřeb organismu přiváděny do krve. Jíme-li dostatek obilovin, zeleniny a luštěnin, dostává tělo i dostatek minerálů a vitamínů pro svůj metabolismus.

Víte, že při větší konzumaci jednoduchého cukru ubývá vitamin B1? Pokud je ho nedostatek vzniká neklid, poruchy spánku, roztěkanost u dětí…

Víte, že jednoduchý cukr působí silně kyselinotvorně, a pak se v našem těle líbí bakteriím, kvasinkám a nemůžeme se zbavit zánětů?

Pokud si nevíte rady se závislostí na sladkém, přijďte se poradit do Ateliéru zdravé ženy. Společně najdeme řešení.

Ty správné sacharidy je vhodné ve větším množství přijímat především ráno až poledne. Celkový poměr během dne ve vztahu k ostatním živinám je průměrně polovina k tukům a bílkovinám, o kterých příště…

Přeji vám dobrou chuť a pohodu u zdravých zákusků Vitalky převážně s obilnými slady a sirupy.

                                                                                 

    Vlaďka Naušová                                                                        

    Ateliér zdravé ženy

    Vídeňská 1, Klatovy

    Tel. 776 823 938