Průvodce zdravou kuchyní

23.02.2020 23:13
Koření patří do každé kuchyně. Podporuje chuť k jídlu, dobré trávení a mění chemickou povahu jídla. Umožňuje nám vytvářet různé chuťové kombinace. Správně využívat vůní, chutí i vzájemné kombinace koření je umění. Učíme se jej ve své kuchyni s každým novým jídlem. Které koření by nám podle Áyurvédy nemělo chybět v zimní kuchyni podporující zdraví?   Anýz – sladký, ostrý, zahřívá, zvyšuje žluč, je močopudný. Bobkový list – sladký, hořký, ohřívá, zvyšuje žluč. Zlepšuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu. Černý pepř – pálivý, horký, podporuje činnost a okysličení mozku, sekreci žaludečních šťáv, snižuje plynatost a zácpu Fenykl – snižuje plynatost, podporuje trávení. Použití v malém množství do zeleninových jídel nebo jako čaj. Několik semínek rozžvýkaných po jídle podporuje trávení. Hřebíček – horký a pálivý, snižuje kašel, bolest, působí jako přírodní antibiotikum Kardamom – sladké koření, harmonizuje, zahřívá, podporuje zažívání, podporuje vstřebávání živin, proti zahlenění, zlepšuje...
16.02.2020 23:28
Zima je podle Tradiční čínské medicíny období, kdy jsou nejvíce ohrožené ledviny a močový měchýř a vládne jim element Voda. Zima, chlad, vlhko, noc, emoce a neharmonické partnerské vztahy element Vody oslabují. Celkově potřebujeme v zimě daleko více energie, aby se tělo zahřálo. Nemoc vstupuje v zimě do těla přes chodidla a bedra. Chuť, která podporuje ledviny je slaná. Sůl hraje při růstu a vývoji lidského těla důležitou roli. Růst tkání, jež tvoří vlákna, svalstvo, buňky, závisí na soli, která je pro naše tělo nezbytná, jako voda. Sůl napomáhá udržovat v těle obsah vody potřebný k životu stejně jako správné množství živin v těle. Bez soli není fyzické síly, vytrvalosti ani se bez ní nedá zvýšit tělesná hmotnost. Pro vegetariány je používání soli nezbytností. Pokud je podíl soli v přijímané potravě příliš nízký, brzy se dostaví nějaké onemocnění. Ve všech potravinách kromě tuků, olejů, másla a ghí je sůl do určité míry obsažená. Veškerá zelenina a...
09.02.2020 23:02
  Pitný režim je důležitější než jídlo. Víte proč? Základ života je voda, bez které nepřežijeme v optimálních podmínkách více než 7 dní, spíš méně. Bez jídla dokážeme přežít i měsíc, protože tělo si bere energii z tukových zásob, než je vyčerpáme. Voda je při to ale nezbytná. Hydrataci tělo potřebuje nejen v teplém létě nebo sportu, ale i v zimě. Při dehydrataci se začne přehřívat a vnitřní orgány se velmi rychle poškodí. Vůbec nejhůře si s nedostatkem vody poradí srdce, které přestane fungovat mnohem rychleji, než bychom očekávali. Vodu naše tělo potřebuje hlavně proto, že jej čistí od škodlivých toxinů a odstraňuje plaky z jater a tepen. To dokáže jen čistá voda bez příchutí, bublinek, barviv a všeho dalšího, co brání její přirozené očistné schopnosti. Ve Vitalce dostanete ke koupi kvalitní vodu Fromin. A jaké je optimální množství tekutin denně? Napište si svoji současnou tělesnou váhu. Na každých 15 kilogramů potřebujete 0,5l tekutin denně. Ideál 2/3...
29.01.2020 15:08
Letošní rok 2020 od nás všech bude vyžadovat více úklidu ve svých životech, oddělit vše, co nám prospívá a co ne. Při tom se nevyhneme ani oblasti životního stylu. Ať jej obecně nazýváme jakkoliv, měl by podporovat zdraví a radost ze života. To je naše zodpovědnost vůči sobě i celku. Začátek roku nás v mnohém motivuje a je škoda této všeobecně pozitivní energie nevyužít. Mezi hlavní pilíře našeho zdraví patří bezesporu jídlo, každodenní od rána do večera. Dalším je pohyb, pravidelný a vyhovující našemu tělu i věku, ideálně na čerstvém vzduchu.  V neposlední řadě je to i kvalitní odpočinek a dostatek spánku. Každý máme své slabé místo a u toho bychom měli začít. Zajímavá pro nás může být otázka: „ Kdy jindy, když ne dnes? “   Někdo na změny stačí sám, dobře ví, co chce a má silnou vůli. Někdo potřebuje impuls a počáteční vedení. A s tím vám mohu pomoci. Již sedmý rok a z toho pět let v úzké spolupráci s Vitalkou Klatovy provádím zájemce o...
05.11.2019 16:49
Zítra ve ČTVRTEK máme k obědu DÝNI HOKKAIDÓ na kari.  A proč bychom si právě toto jídlo měli dát? Odpověď nám poskytne Jakub Labenhart ve své kuchařce "Recepty pro zdraví - vegetariánská kuchařka",  která je u nás ve Vitalce k dostání za 250,- Kč. str. 68 NĚCO O DÝNI HOKKAIDÓ "... dýně je bohatá na vápník, hořčík, fosfor, draslík, vitamíny A, B a C. Čím více je dýně oranžová, tím více je v ní obsah vitamínu A. Dýně je skvělý lék na poruchy srdce i ledvin. Dokáže na sebe vázat toxiny, které rozpouští a vylučuje je z těla. Dužina má močopudné a žlučopudné účinky. Dýňová semínka pozitivně ovlivňují potíže s prostatou. Dýně se také doporučuje při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní, jelikož má vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku. Je velmí oblíbená pro svojí mírně nasládlou oříškovou chuť."   Tak věřím, že si zítra pochutnáte, vaše Vitalka    
21.01.2018 22:26
Všichni si přejeme být zdraví a také si to všichni přejeme navzájem při každé významnější příležitosti. Každý z nás dostane při narození určité dary a dipozice být zdraví, a pak je na nás, jak s tím hospodaříme celý život. Důležité je, jak pohlížíme na život, zda s radostí nebo obavami, jak dobře a jaký vzduch dýcháme a jak dobře a jakou stravu jíme. Zdravá strava je strava našich předků. Střídmost, potraviny z našich polí a zahrádek, které jíme, když je čas sklizně nebo co můžeme uskladnit bez novodobé chemie a mrazáků. Vařit v dnešní době hrách a kroupy, přidávat na talíř kysané zelí, maso jen jedenkrát týdně a pomeranče jen v létě?  To se nám zdá málo. Pestré nabídce supermarketů odolá málokdo, stejně jako exotické nabídce čínských, vietnamských, italských a jiných restaurací. Doma vaříme instatně, rychle, rychle i jíme. Není divu, že nám slábne imunita, cítíme se unavení, špatně trávíme, vylučujeme, objevují se nemoci. Chybí nám vitalita – životní síla. Pokud si uvědomíme...
13.04.2016 12:22
V pondělí jsme měli možnost ochutnat skvělé Arborio risotto se špenátem a chřestem.  Jistě vás bude zajímat, čím je chřest tak cenný a proč by neměl chybět v žádné jarní kuchyni.                                                                                                                          Chřest je vytrvalá rostlina. Již ve starověku byl chřest známou lahůdkou. Původně rostl jen v Orientu, dnes v Jižní Evropě, Severní Africe, Přední Asii. Užívají se mladé výhonky vyrůstající z kořenů. Obsahuje:  - hodně vlákniny, málo kalorií, má výbornou chuť a příprava je snadná. Konzumace chřestu má prospěšný vliv na naše zdraví, přisuzují se mu...
05.01.2016 20:50
V zimě jsou nejvíce ohroženým a často oslabeným orgánem ledviny a močový měchýř.   Ledviny podle Tradiční čínské medicíny uchovávají životní sílu, ovládají sexualitu, těhotenství a porod, vytvářejí a vyživují kosti, dřeň a mozek. Silná energie ledvin je zárukou vitality a dlouhověkosti. Strava může energii ledvin posílit nebo oslabit, stejně tak jako životní styl a hlavně partnerské vztahy.   Desatero pro posílení ledvin stravou: 1. Dostatek čisté vlažné vody a tekutin /Banča čaj, ledvinové čaje, zelené čaje, zeleninové šťávy/ 2. Zeleninové polévky /hlavně kořenová zelenina, cibule/ 3. Dostatek vitamínů a minerálních látek ve stravě /ovoce a zelenina podle ročních období/ 4. Jídla z pohanky, jáhel, špaldy, ječmene 5. Vhodné jsou rostlinné bílkoviny – čočka, fazole, hrách, sója, ořechy 6. Kvalitní solení – rafinovanou sůl nahradíme mořskou nebo himalájskou solí, Shoyu a Tamari omáčkou, mořskými řasami, misem 7. Do jídel...
01.04.2015 22:08
Na jaře se vždy roztrhne pytel se zázračnými dietami na podporu hubnutí. Všichni víme o svých hříšcích, které nám přes zimu přidaly pár kilo navíc k přirozené ochraně těla tukem před zimou. Jak jsme nabyli, tak bychom měli odstranit. Bylo-li více tučných jídel, alkoholu, sladkostí ubereme je. Bylo–li méně pohybu, přidáme jej a naše „normální váha“ se vrátí během měsíce. Toužíme-li po váze nižší, pak je potřeba zapojit zdravý rozum, vůli a udělat si na sebe čas. Nespoléhat jen na zaručenou dietu propagující různé potravní doplňky, odtučňovací čaje, kapsle a mnoho dalšího, které může na chvíli pomoci, ale neřeší to skutečnou příčinu proč na váze přibíráme. Diety ano či ne? 1. Doporučený jídelníček je příliš omezující a nevyvážený. Brzy tělo začne toužit po něčem, co nemá, nejčastěji po sladkém. 2. Podvědomě odmítáme pravidla, které dieta nastaví – tajné porušení nám „udělá radost“ nebo přinese výčitky. 3. Diety neberou v úvahu odlišné životní styly, vybrat si tu, která vyhovuje, je...
08.03.2015 12:49
Často se vaše dotazy týkají různých podpůrných potravních doplňků, které mohou pomoci při jarní detoxikaci, únavě, redukci váhy, doplnění toho, co potraviny po zimně již moc nemají. Je pravdou, že na trhu jich je nepřeberné množství různých kvalit i za různé ceny a ne pro každého je vše vhodné.   Chlorofyl někdy vědci nazýván „ krví rostlin“ má silné desinfekční a protizánětlivé účinky na  střevní trakt a je zdrojem hořčíku. Je však nestálý a své účinky ztrácí v kyselém prostředí, zahříváním a okysličením. Bezpečně jej můžeme do těla dostat prostřednictvím přírodních potravin jako jsou mořské řasy, obilné trávy, syrová listová zelenina...     Jednou z nejznámějších je sladkovodní řasa Chlorella. Ta je doporučována nejen na jaře, ale i celoročně například pro svůj vysoký obsah vitamínů a minerálních látek, enzymů, vlákniny pro úpravu trávení, vylučování i dodání chybějících látek například po zimě nebo v rekonvalescenci. Má však...
1 | 2 | 3 >>

Vladimíra Naušová

29.01.2020 00:00
  Vladimíra Naušová - celostní očisty a regenerace pro tělo a mysl.   Celoročně on-line kurzy, workshopy, víkendové pobyty, individuální konzultace.   20 let praktických zkušeností v oblasti zdraví, výživy a životního stylu s poznatky Západu i Východu. kontakt: nausova@centrum.cz mobil: 776 823 938 www.vladimiranausova.cz

Kontakt

Vitalka - jídlo pro zdraví Vídeňská Dům č. 1
339 01 Klatovy 1
www.vitalkaklatovy.cz
www.vitalkaobchod.cz
+420 603 148 238 vitalkaklatovy@seznam.cz